מאז החלו להנפיק אישורים לשימוש במריחואנה רפואית לפני מספר שנים, הולכים ומצטברים המחקרים המצביעים על היתרונות הבריאותיים של השימוש בחומר למטרות רפואיות.
אמנם, גם כיום עדין לא מונפקים האישורים לשימוש במריחואנה לחולים בישראל בכמות מספקת, אבל בהחלט ניתן לראות שיפור בתחום זה. יתר על כן, אם בעבר יותר רופאים הביעו התנגדות עקרונית לשימוש בסם זה, הרי שכיום החשש מפני התחום הלא מוכר פג במידה רבה. זוהי תוצאה של התמסדות הנושא בארץ ובעולם.
למרות האמור לעיל, בקרב הגורמים הרפואיים העוסקים באישור השימוש, עדיין קיים החשש מהתרחבות השימוש גם בקרב חולים שאינם זקוקים למריחואנה ובהחלט יכולים להסתפק בתרופות מרשם רגילות.
לכן בהחלט קיימת האפשרות שחולים שיכולים לזכות בהקלה משמעותית בזכות עישון הסם או צריכתו בצורה אחרת, אינם מקבלים אישור מתאים. לדעתנו, זכותם של חולים המעוניינים בכך, ואשר מצבם הבריאותי מצדיק זאת, לקבל טיפול במריחואנה רפואית וזאת בלי לנקוט במדיניות של איפה ואיפה. לכן, בשורות הבאות נסביר עוד על האפשרויות העומדות בפני מי שבקשתו לשימוש רפואי נדחתה.
לפרט באריכות
על מנת לקבל טיפול במריחואנה רפואית, חייב החולה לסבול ממחלות שונות ומתופעות לוואי שיצדיקו את השימוש.
בין המחלות שנחשבות שכאלה שיכולות להיות מטופלות במריחואנה רפואית ניתן למצוא:
- מחלות סרטן למיניהן.
- מחלות נפשיות מסוימות.
- מחלת פרקינסון ותסמונת קרוהן.
- מחלות הכרוכות בכאבים קשים או בירידה כרונית במשקל, כאשר החולים אינם מגיבים יפה לטיפולים אחרים.
- מחלות אוטואימוניות, איידס ועוד.
- מחלות נוספות שאינן מפורטות בחוק.
על מנת לקבל את האישור המיוחל, משרד הבריאות דורש שהבקשה שתועבר תלווה באישורים רפואיים המפורטים כהלכה. בין היתר אמור הרופא המטפל, המומחה לסוג המחלה שבגינה נדרש האישור, לציין בפירוט ובהרחבה מדוע לדעתו יפיק החולה תועלת מהשימוש.
לא פעם, החולה מקבל תשובה שלילית מכיוון שהגורם המאשר מקבל חוות דעת שאינה מניחה את דעתו. על מנת למנוע מצב כזה, ולעיתים על מנת לערער לאחר קבלת תשובה שלילית, יש צורך לעמוד על כך שחוות הדעת תהיה מפורטת ומנומקת. בתחום זה, קשה להניח שקיים דבר שנקרא "פירוט יתר".
עמותות וחוות גידול
נכון לרגע כתיבת שורות אלה, קיימות בישראל כמה חוות גידול שעוסקות בטיפוח זנים קיימים וחדשים של מריחואנה למטרות רפואיות. חוות גידול אלה, כמו גם כמה ארגונים וולונטריים דומים, מספקים ייעוץ לחולים בנוגע לשימוש הרפואי במריחואנה.
במקרים רבים, ארגונים כאלה מספקים ייעוץ מקצועי לחולים, הן כאלה שכבר קיבלו אישור לשימוש, הן כאלה שבקשתם עדיין נבדקת והן כאלה שבקשתם נדחתה. רבים מארגונים אלה רואים את עבודתם כסוג של שליחות רפואית ואנושית והם שמחים לסייע לחולים בניסיון להפוך על פיה החלטה של דחייה מאת הגורמים המאשרים.
בין היתר, מעמידים הארגונים הללו צוות של אנשים בעלי ניסיון, כולל אחיות, שיכולים לסייע בשני דברים במקביל:
- הסבר על דרכי השימוש לחולים שקיבלו אישור מתאים.
- הסבר על הדרכים החוקיות שניתן לערער על דחיית הבקשה.
ייעוץ משפטי
בשל העובדה שקיים שוני בין מדינות שונות לגבי השימוש במריחואנה רפואית, בהחלט ניתן למצוא מחלות שבמדינה אחת מאושרות לשימוש ובמדינות אחרות עדיין לא.
לכן, העובדה שלא התקבל אישור מתאים איננו אומר שהחולה לא יוכל להפיק תועלת מטיפול במריחואנה רפואית. במיוחד נכונים הדברים כאשר מינים חדשים של מריחואנה נמצאים בפיתוח כך שהן יכילו את האפשרות לשפר מצב רפואי בלי תופעות הלוואי האפשריות של הסם.
במידה ולחולה לא אושר השימוש, והוא סבור שאין מדובר בהחלטה מקצועית וסבירה, פתוחה בפניו הדרך לפנות לייעוץ משפטי ואף לבית המשפט במטרה להפוך את ההחלטה על פיה.
אולי יעניין אותך גם:
גידול קנאביס רפואי: לכם יש אישור לגדל? לנו יש מדריך גידול קנאביס רפואי עבורכם!