קנאביס רפואי לחולים באפילפסיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קנאביס רפואי ואפליפסיה
קנאביס רפואי ואפליפסיה

בעוד המאבק להפיכת סמים קלים לחוקיים נושא פרי במדינות רבות בעולם, לרבות ארצות הברית, בישראל הנושא עדיין רחוק מלהיות מוסדר. עם זאת, בנושא של קנאביס רפואי ממשיכה ההתקדמות בשיטת "צעד אחר צעד".

לאחר שמחלות שונות, החל מסוגים של סרטן, דרך מחלות בדרכי העיכול, פרקינסון, אלצהיימר, סוכרת, מחלות עור ומחלות נוספות כבר הוכרו על ידי הממסד הרפואי כמתאימות לטיפול בקנביס הרפואי, הצטרפו בעת האחרונה מחלות נוספות לרשימה המצומצמת. בין המחלות עליהן אנו מדברים נמצאת האפילפסיה, כאשר בשלב זה מדובר רק על חולים שמצבם חריג ורק לצעירים, מתחת לגיל שמונה עשרה.

מתקדמים, למרות הקשיים

משרד הבריאות הישראלי נחשב למוסד שמרן, יחסית, שאיננו שש לבצע שינויים ורפורמות מרחיקות לכת. עד לפני מספר שנים, למרות העדויות שנאספו בעולם, סירב המשרד לאשר קנאביס לשימושים רפואיים, כמעט באופן מוחלט.

למרות שמאז לא חל שינוי מרחיק לכת בנתונים המדעיים שנאספו בצורה של מחקרים קליניים (בשל מיעוט מחקרים), אין ספק שהשינויים המשמעותיים שהתרחשו בכל רחבי העולם חלחלו גם לישראל. לא רק שהותר שימוש בסם באופן חוקי כדי לטפל בסימפטומים של לא מעט מחלות, אלא שגם הפרוצדורה הביורוקרטית הכרוכה בתהליך האישור עברה שיפורים לא מעטים.

זאת ועוד, אפילו בתחום גידול הסם חלה התקדמות של ממש, כאשר הוקמו בארץ מספר מרכזים המתמחים בגידול ואף בפיתוח זנים משופרים לטיפול בחולים.

למרות זאת, דווקא דרכם של חולי האפילפסיה בדרך להוספת המחלה לרשימת המחלות המותרות לטיפול בקנביס הייתה קשה ומפרכת, כמעט כאילו דבר לא השתנה.

למעשה, גם כאן עדיין לא אושר השימוש לכל החולים במחלה, אך למרבה השמחה יש גם צד שני למטבע. במקביל לאישור שצפוי להינתן לחלק מהחולים, נקבע גם שייערך מחקר קליני מדוקדק אודות השפעת החומר על החולים. בהנחה שהממצאים, כפי שמרמזים מחקרים בעולם וסיפוריהם של חולים שכבר התנסו בחו"ל, יש לקוות שאישורים יינתנו בעתיד ביד רחבה יותר.

להרגיע את ההתקפים

למרות שמשרד החינוך לא נוטה לאשר שימוש בקנביס רפואי משיקולים פופוליסטיים אלא מתוך שיקולים מקצועיים, הרי שבמקרה של חולי האפילפסיה הסיפור היה שונה וזאת בזכות לחץ של חולים ובני משפחותיהם.

ראשיתו של דבר החלה במספר משפחות, שילדיהן אובחנו כחולים במחלה ועברו סדרה של טיפולים ותרופות קונבנציונאליות שלא הועילו כלל או הועילו במידה מעטה בלבד.

למשפחות נודע שבמדינות אחרות בחו"ל מקובל מאוד השימוש בקנביס לצורך טיפול באפילפסיה, שאחת מתופעותיה הקשות ביותר היא התקפים חזקים, בלתי צפויים ובלתי נשלטים.

לאחר שנודע להן הדבר, פנו המשפחות למשרד הבריאות בבקשה לאשר לילדים החולים את השימוש בסם, מכיוון שמצב הילדים החולים הפך לבלתי נסבל.

בתחילה, משרד הבריאות סירב לגלות גמישות בעניין. רק לאחר שהמשפחות איימו לעזוב את הארץ, בכדי לאפשר ליקיריהן לחוות הקלה משמעותית במצבם במדינה שבה קיימת גישה חוקית לסם חל השינוי המיוחל.

מי יוכל לקבל אישור

ממשרד החינוך נמסר שעל מנת לקבל אישור לקנביס רפואי במקרה של אפילפסיה יהיה צורך לעמוד בכמה קריטריונים והם:

1. קיומה של מחלת האפילפסיה בצורתה החמורה, כלומר כזאת שמתבטאת במספר רב של התקפים ופרכוסים ובתדירות רבה.

2. חוסר השפעה מלא או כמעט מלא, לשימוש בתרופות בעלות התווייה מקובלת לטיפול במחלה.

3. גיל – הטיפול באמצעות הסם מאושר, בשלב זה, רק לילדים בגילאי שנתיים עד שמונה עשרה שנים.

עוד נמסר ממשרד הבריאות שצפוי להיערך מחקר קליני אודות השפעת השימוש בסם על תסמיני המחלה. למרות שמחקר כזה טרם נעשה בישראל, אין ספק שלפחות חלק מהחולים כבר יכול לנשום לרווחה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן